APEL INTERNAŢIONAL

 

Organizatia pentru Apărarea Drepturilor Omului, „OADO” este organizaţie neguvernamentală de interes naţional şi utilitate publică, specializată în problematica complexă a ceea ce înseamna cunoaşterea, promovarea si apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului de la 10 decembrie 1948. O.A.D.O a fost înfiinţată imediat după Revoluţia din 1989, în aprilie 1990, şi are ca scop promovarea principiilor Cartei ONU şi Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului în procesul de restaurare democratică şi de reforme economice şi sociale post-totalitare din România.

Organizaţia, care se manifestă activ atât în cadrul societăţii civile interne, cât şi internaţionale, păstrând o permanentă legătură cu instituţiile Europene şi cu principalele organisme ONU implicate în promovarea drepturilor şi libertăţilor fiinţelor umane, fiind instituţie juridică de interes naţional şi utilitate publică, membru cu Statut Special Consultativ al ONU–ECOSOC, cu reprezentant permanent la New York, Geneva şi Viena, membru Participativ al Consiliului Europei, cu reprezentant permanent la Strasbourg şi Bruxelles şi membru colectiv al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, se vede nevoită să vă aducă la cunoştinţă un caz care a revoltat opinia publică din România şi din alte ţări europene, dar şi de pe continental nord-american.

Pe scurt, este vorba de cazul familiei BODNARIU din Norvegia, familie în care soţul este cetăţean român, iar soţia este cetăţeană norvegiană, care a fost deposedată de cei cinci copii ai săi de către Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia – BARNEVERNET, în luna noiembrie 2015. Pretextul a fost acela că părinţii aplicau pedepse corporale copiilor şi îi îndoctrinau religios, familia fiind de credinţă penticostală. În prezent copiii se află în îngrijirea unor familii-surogat, urmând să se deschidă procedurile de adopţie internaţională. În plus, autorităţile norvegiene au accelerat procedurile de decădere din drepturile părinteşti a soţilor Bodnariu.

Cazul a stârnit îngrijorare inclusiv în rândul autorităţilor române, o delegaţie a Parlamentului din Bucureşti urmând să efectueze o vizită în Norvegia în perioada 18-20 ianuarie 2016, pentru a purta discuţii la Ministerul Familiei, dar şi la Autoritatea pentru Protecţia Copilului din Nausdeal, unde locuieşte faamilia în cauză.

Nu dorim să credem că autorităţile norvegiene girează luarea copiilor de lângă familiile lor, de regulă emigranţi în Norvegia, pentru a-i încredinţa familiilor de norvegieni!

De altfel, „procedeul” nu este singular, existând o situaţie asemănătoare şi în cazul familiei RĂDULESCU, tot în Norvegia, respectiv, cinci din cei şapte copii ai soţilor Rădulescu au fost luaţi cu forţa de autorităţile norvegiene, după ce poliţia l-a acuzat pe capul familiei că ar fi participat la o serie de jafuri şi ar fi ucis un poliţist. Deşi acuzaţia s-a dovedit neîntemeiată, acelaşi Serviciu pentru protecţia copilului nu a revenit asupra deciziei de a-i lua cu forţa pe cei cinci copii, probabil tot în scopul de a-i da spre adopţie.

Pe această cale, OADO face un apel la forurile internaţionale, pentru a interveni pe lângă autorităţile norvegiene să anuleze procedurile de adopţie şi să permită reîntregirea familiei Bodnariu, pentru că este dreptul lor la o viaţă de familie normală şi, în acelaşi timp, nimeni nu le poate încălca dreptul la împărtăşirea unei religii, în conformitate cu prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, ale Convenţiei Europene pentru Drepturilor Omului, dar şi ale altor acte în materie.

 

 

COLECTIVUL O.A.D.O.

 

12 ianuarie 2016

 

 

COMUNICAT

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) cere o reacţie corectă, nepărtimitoare din partea instituţiilor abilitate ale statului faţă de cazul fără precedent în care este implicată familia prezidenţială, caz pe care procurorii DNA ar fi trebuit să-l instrumenteze încă din anul 2011, atunci când clanul interlop Bercea a pus pe masa clanului mafiot Băsescu suma de 600 mii de euro, pentru a-l scăpa pe Bercea Mondialu’ de închisoare. Considerăm că această situaţie este cu infinit mai gravă, dacă ne amintim de încrengăturile dintre cele două clanuri, patronate de însăşi şeful statului: diferite întâlniri mai ales în perioada alegerilor prezidenţiale, alegeri europarlamentare, serbări câmpeneşti, cumetrii, ocazii cu care “supuşii” interlopului Bercea atârnau salbe de aur la gâtul doamnelor din clanul Băsescu!Şi asta în văzul tuturor! Să vii acum în faţa naţiunii şi să susţii că nu ai ştiut nimic despre afacerile dubioase ale fratelui tău, este o minciună sfruntată, domnule Preşedinte. V-aţi împăunat de atâtea ori că sunteţi informat cu tot ce mişcă în ţara asta, aţi anunţat arestări cu mult înainte de a se declanşa vreo urmărire penală, dar taman despre matrapazlâcurile rudelor nu aţi ştiut nimic. Puţin probabil! Dar dacă este, totuşi, adevărat – după modelul dvs., “ghici ghicitoarea mea” - ce măsuri veţi lua împotriva celor care se fac vinovaţi de eludarea acestor adevăruri ??

Înregistrările de ultimă oră, cu noi şi noi dezvăluiri despre acest caz deosebit de grav, dovedesc fără tăgadă că avem de-a face cu o conducere şi un stat de tip mafiot, precum şi cu un DNA preocupat să muşamalizeze, până în ultima clipă, acest caz, iar JUSTIŢIA ROMÂNĂ INDEPENDENTĂ ne-a arătat în toată această perioadă ce poate face: să execute cu promptitudine fiecare comandă politică, arestând de multe ori oameni nevinovaţi pe care i-a transformat şi i-a prezentat lumii întregi ca fiind marii corupţi ai acestei naţiuni, în timp ce abuzurile, fărădelegile, ilegalităţile şi aroganţa celor din clanul Băsescu au fost total ignorate.

De-abia în iunie 2014, odată cu izbucnuirea acestui scandal, DNA a început cercetările în dosarul în care Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, este cercetat pentu trafic de influenţă, în urma plângerii făcute de Florin Anghel, fiul interlopului Bercea Mondialu’, care susţine că i-a dat 600.000 de euro pentru eliberarea din puşcărie a tatălui său, urmând ca o parte din sumă să ajungă la “domnul preşedinte”.

În faţa acestor acuze deosebit de grave, preşedintele Traian Băsescu a tăcut zile în şir! Unde este marele luptător împotriva corupţiei, acuzatorul belicos al mogulilor şi baronilor? Cum să lupţi împotriva corupţiei din ţara ta, când de fapt ea s-a instalat comod la tine acasă, o patronaţi chiar dvs., domnule preşedinte? Am vrut să credem că lipsa dvs. de reacţie nu însemna că meşteriţi de zor la cosmetizarea adevărului, dar mai ales că stratagema “pixelului albastru” nu mai poate fi reiterată!

Din păcate, în seara zilei de 19 iunie 2014, aţi confirmat o parte din temerile noastre. Cu o tonalitate uşor lacrimogenă, care aminteşte de „abandonul” lui Stolojan, aţi afirmat că lăsaţi „cazul Mircea Băsescu” în mâna Justiţiei – care Justiţie, cea care încă vă este obedientă? – susţinând că regretaţi că fratele dvs. s-a complăcut într-un anturaj dubios.

Aţi uitat, domnule preşedinte, că dumneavoastră personal, cu întreaga familie, aţi frecventat –cu scopuri declarat electorale - exact acelaşi anturaj ??

Aceasta este ierarhia valorilor, aceasta este deosebirea dintre moralitate şi dictatura comunisto-securistă a lui Băsescu Traian!.

 

CONSILIUL DIRECTOR OADO

20 iunie 2014
Copyright © 2021 OADO. Toate dreprurile rezervate.